Motlle per a fer pipes
Suport a la documentació
Adela Piera, Tècnica del Terracotta Museu. La Bisbal d’Empordà
Fons
Museu de la Pesca, Palamós
Col·lecció
Col·lecció de Ciències Humanes. Cau de la Costa Brava
Número d'inventari
056
Nom objecte
Motlle
Títol
Motlle per a fer pipes
Cronologia
Segle XIX
Material /Tècnica
Ferro, fosa (T. Metall)
Dimensions
9 x 8 x 5,5 cm
Autor
Desconegut
Lloc de producció
Palamós
Descripció
Motlle de ferro massís per a fer la cassoleta de terrissa d'una pipa, format per dues parts que s'uneixen mitjançant la introducció d'uns pivots d'una cara a l'altra. La pipa que reproduiria té una ornamentació floral.
Informació aportada
Adela Piera, tècnica del Terracotta Museu, la Bisbal d’Empordà
De pipes de ceràmica tenim constància que se’n van produir a Barcelona, Palamós i Palafrugell.
Es tractava de pipes de ceràmica sense vernís, fetes a motlle, en dues parts, com es veu per la junta.
Pel tipus de motlle que veiem a la fitxa sembla que la tècnica podria ser per colada, o sigui, omplint el motlle amb un fang liquat o barbotina i esperar que s'assequi, o "per premuda", és a dir, aplicant el fang fent pressió (igual que amb els motlles de guix). Després devien buidar manualment la part interior de la cassoleta i amb un estri cilíndric i més o menys punxegut (podia ser un pal o un tros de canya) i devien foradar per crear la canalització entre la cassoleta i el braç, tot abans que el fang solidifiqués del tot i evidentment abans de coure.
Són peces cuites. El més habitual és realitzar la cocció entre 960°C i 1000°C màxim (temperatura de cocció que resisteix el fang d’aquesta zona) i és quan el fang es transforma en ceràmica.
Si no hi ha cocció no hi ha ceràmica, només és fang solidificat per assecatge. Si es posés en contacte amb l'aigua es tornaria a desfer. Un cop cuit aquest fang resisteix el contacte amb l'escalfor igual que una olla o una cassola que van directament al foc i, per tant, no hi hauria d'haver cap problema a l'hora de cremar tabac.