Plànol del port de Sant Feliu de Guíxols (1902)
Fons:
Museu de la Pesca, Palamós
Col·lecció:
Col·lecció de Ciències Humanes. Cau de la Costa Brava
Núm d'inventari
01555
Nom objecte:
Plànol
Títol:
San Feliu de Guíxols 1904
Cronologia:
1904
Material /Tècnica:
tinta, paper
Dimensions:
57 x 76 cm
Autor:
Casamajó, J. (editor)
Lloc de producció:
Barcelona
Descripció
Plànol de la badia i una part del traçat dels carrers de Sant Feliu de Guíxols amb anotacions del nom dels carrers i dels edificis més significatius, i traçat en vermell el projecte per a la construcció del port d'aquesta població.
Fet a escala 1:3000 en metres.
Suport a la documentació:
Jordi Colomeda, Tècnic del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols
Una reproducció d’aquest plànol apareix a la publicació Gaitx, J. El Port de Sant Feliu de Guíxols. Recorregut històric amb motiu del seu centenari. Sant Feliu de Guíxols: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols i Diputació de Girona, 2004. Al peu de foto només indica “Plànol del port de Sant Feliu de Guíxols, de 1904”.
També es menciona a l’adreça següent: https://bit.ly/3knsExV
Literalment diu: “Plànol del projecte de port per a la badia de Sant Feliu de l'any 1904. Un detall curiós d'aquest plànol és que el projecte se superposa als relleus de la costa existents. Podem així veure la costa tal com era abans de la construcció del port”.
Després d’una consulta a l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols, el tècnic Josep Auladell apunta que no hi ha informació addicional sobre aquest plànol, però considera que el plànol es correspon amb el projecte del port de Sant Feliu realitzat a principis del segle XX, i que la seva particularitat radica en el fet que mostra el tram de costa tal com era abans de les obres del port.
La diferència d’espai de les esplanades s’explica pel fet que durant les obres s’utilitzaren els penya-segats com a pedrera. Així, per una banda, disposaven de material (pedres, sorra, grava) a peu d’obra i, per altra banda, anaven obtenint espai addicional pel port.