Tetera de terrissa
Fons
Museu de la Pesca, Palamós
Col·lecció
Fons de Ciències Humanes
Número d'inventari
0125
Nom de l'objecte
Tetera
Cronologia
Segon quart segle XX
Material /Tècnica
Argila, terrissa, a torn cuita
Dimensions
16 x 13,5 x 9,5 cm
Autor
Atribuït a Joan Bagué i Rodà (Breda, 1864 – Palamós, 1938)
Lloc de producció
Palamós
Descripció
Recipient per a contenir té fet d’argila vermella, amb nansa i tapadora. La nansa de fusta (sembla jonc trenat) està unida a dues anelles de terra cuita que sobresurten del cos. A l’interior del recipient hi trobem un colador, que es pot extreure, per deixar-hi les herbes.
Decoracions
A la part superior hi ha cinc cors incisos a cada costat, a l’interior dels quals hi trobem quatre circumferències.
Context d’ús
Cuina i taula. Element de la vaixella. Per a servir te.
Nota
Justificació a l’ingrés: la menció a la donació d'aquest objecte apareix al llibre de registre del Cau de la Costa Brava, a la pàgina 22, i a la secció "Darrers donatius", de la pàgina 8 del butlletí Terra Nostra número 1, de juny de 1935, del Museu Cau de la Costa Brava: "12 peces de terrissa fina, fabricació de J. Bagué de Palamós". Els objectes números 00115, 00125, 00126, 00127, 00128 són fets pel terrisser de Palamós Bagué, J anomenat el "tendrenc" que vivia al Passeig de los Caidos, segons la fitxa que se’n guarda.
Biografia
El ceramista Joan Bagué va néixer a Breda el 22 de desembre de 1864.
L’any 1891 es casà amb M. Assumpta Juliol Plaja, llevadora de la Bisbal d’Empordà on hi van néixer quatre filles. Allà va ser primer operari de al taller de ceràmica decorativa La Renúfermán i després propietari de la fàbrica de “terrissa moderna”, L’Emporitana. La família s’empadronà a Palamós l’any 1915 i Joan Bagué va instal·lar el taller de terrissaire a la plaça dels Arbres.
Suport a la documentació
Xavier Rocas, director / Adela Piera, tècnica del Terracotta Museu. La Bisbal d’Empordà.