fbpx

0148 aiguamansFons: Museu de la Pesca, Palamós

Col·lecció: Cau de la Costa Brava

Número d'inventari: 0148

Cronologia: primer quart segle XX

Material /Tècnica: argila a torn, cuita, engalba, vernís

Dimensions: 41 x 26 x 26 cm

Autor: Andreu Vicens

Lloc de producció: La Bisbal d’Empordà

Descripció
Atuell de ceràmica vidrada amb forma de torre cilíndrica, amb merlets al capdamunt, de color groc i amb pinzellades i taques de color verd. Disposa d’una tapadora de color taronja clar amb un peduncle rodó per agafar-la. A la part anterior, en relleu, portalada de carreus amb arc de mig punt flanquejada per dues sargantanes. Sota la porta, prop de la base, la sortida d'aigua és la boca d'un cap de lleó. Sobre la porta, rellotge de sol amb una inscripció incisa "sine sole nii".
Els aiguamans es trobaven al vestíbul de les cases benestants o a les esglésies i podien contenir aigua beneïda. En una època en què no existia l’aigua corrent a les llars, formaven part del ritual religiós quotidià, essent que l’aliment s’havia de rebre amb les mans netes, purificades.
La família Vicens és una de les nissagues terrissaires més importants de la Bisbal d’Empordà. Hi ha referència de dos Andreu Vicens. El primer, fill de Bonaventura Vicens (també terrisser), s'anomenava Andreu Vicens i Salamó, i el tenia el seu obrador al carrer Nou de la Bisbal a mitjans segle XIX. Aquest obrador feia terrissa vernissada. El fill d'Andreu, també terrisser, s'anomenava com l'avi, Bonaventura Vicens, i tenia taller al carrer dels Arcs entre 1901 i el 1908.
Probable fill i successor d'aquest segon Bonaventura és un nou Andreu Vicens (anomenat també com l'avi), assentat segons els anuaris al carrer dels Arcs (les Voltes actuals) de 1910 a 1920; des de 1921 l'empresa portà el nom de la vídua. Per l’estil de la peça, l’atribuiríem a aquest darrer.

Suport a la documentació: Adela Piera, tècnica del Terracotta Museu. La Bisbal d’Empordà

compromis qualiat turistica     producte emporda    cat M P    convention bureau     TripAdvisor    logo canal super3    super3 vermell 

 

MUSEU DE LA PESCA. PORT DE PALAMÓS

Moll Pesquer, s/n. 17230 Palamós
972 600 424 | infomuseu@palamos.cat
G-17752635

ajuntament logo    logo palamos turisme