fbpx

00460 mascort

Fons
Museu de la Pesca, Palamós

Col·lecció
Fons de Ciències Humanes

Número d'inventari
0460

Nom objecte
Pintura sobre tela

Títol
La Foradada

Cronologia
Segon quart segle XX

Material /Tècnica
Oli sobre tela

Dimensions
102,3 x 115,5 cm

Autor
Josep M. Mascort i Galibern (Barcelona 1890-1947)

Lloc de producció
L’Estartit, Torroella de Montgrí

Descripció
Quadre a l'oli de grans dimensions que recull una part de la costa de l'Estartit, concretament la Foradada. Al fons, difuminada, la costa de Roses. Predomina el color blau de l'aigua cristal·lina. La pintura està realitzada amb pinzellades petites. (1)

Inscripcions
Títol: La Foradada. Firma: Josep Mª Mascort. Data: 12 Setembre 1921 (2)

Tema
Marina

Història de l’objecte
Amb la intenció de recollir una bona col·lecció de marines el museu Cau de la Costa Brava convocà l'any 1921 el primer i únic Concurs de Pintura. Fou anomenat un jurat en el qual figuraven Rusiñol, Meyfren, Galwey (2) i en J. Triadó. El primer premi fou el quadre "La Foradada" del pintor J. M. Mascort, de Torroella de Montgrí, dotat amb mil pessetes.

Breu informació de l’autor
Josep Maria Mascort Galibern. Pintor especialitzat en paisatges. Es va formar amb Joaquim Sorolla i Félix Mestres. L’obra de Mascort rep influencia del seu amic Joaquim Mir i segueix algunes pautes noucentistes que s’observen en el seu paisatge ordenat i net. Les seves obres van formar part de mostres i certàmens artístics. Destacar l’exposició individual al Museu de Belles Arts de Barcelona i la seva participació en l’Internacional de la Ciutat Comtal, ambdues el 1929. També va participar en algunes edicions de les Exposicions Nacionals de Belles Arts.

Bibliografia
Atles paisatgístic de les terres de Girona. Girona: Diputació de Girona: 2010, vol. II, p. 790.
Mascort, el paisatge retrobat. Catàleg de l’exposició. Torroella de Montgrí: l'Ajuntament. Fundació Mascort. Museu de la Mediterrània, 2011

(1) Aquesta pintura se la considera com la culminació de la fase més puntillista de Mascort. A la vegada que no hi ha excessos només pigment i llum.

(2) Pregunta: l’obra porta data de Setembre del 1921, el concurs quan es va fer? Segons aquesta noticia https://raco.cat/index.php/RevistaEtnologia/article/view/48609/56955 el van fer a l’estiu, però no hi ha data exacte. No hem trobat dades referents a aquest concurs.

(3) Tot i que en les bases del concurs s’esmenta entre el jurat a Enric Galwey, aquest no hi va poder assistir en el moment de les votacions per triar l’obra guanyadora, per això el seu nom ja no consta com a membre del jurat en diverses publicacions. El que si que s’esmenta és a Hugo Sanner, president del Cau, que va ser la persona que el va substituir.

       

Museu de la Pesca

Un projecte de la Fundació Promediterrània
Moll Pesquer, s/n. 17230 Palamós
972 600 424 | infomuseu@palamos.cat
G-17752635