fbpx

entremuseus hamsFons:: Museu de la Pesca, Palamós

Col·lecció: Cau de la Costa Brava

Número d'inventari: 0807

Cronologia: primer quart segle XX

Material /Tècnica: cartó, acer

Dimensions: 21,5 x 13 cm

Lloc de producció: Noruega

Descripció:
Quadern de cartó rectangular amb mostres de 53 hams de la marca Richard Hemmings & Son’s, amb dues mostres a part. Informació aportada pel donant, Joan Ararà Fàbregas, el juny de 1993: “El primers fabricants d’hams foren anglesos, però ara quasi tots són noruecs, tot i que francesos, japonesos i americans també en fan”. El donant i la seva família van tenir botiga a Sant Feliu de Guíxols des de 1890 aproximadament, i ja abans de 1936 compraven hams a Noruega.

Informació aportada per Jordi Colomeda, tècnic del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols:
L’origen d’aquest establiment familiar el tenim a l’any 1920-1921, moment en que s’obre l’establiment a la rambla Vidal de Sant Feliu de Guíxols. L’establiment té un antecedent més antic situat a la cantonada entre els carrers de la Rutlla i Verdaguer de Sant Feliu que tenia diferents línies de negoci i que s’anomenava Ararà Hermanos, la botiga que ens ocupa serà el fruït de la divisió dels negocis entre els germans, quedant la part d’espardenyeria, efectes navals i pesca a Pere Ararà Planellas, primer propietari. Des del moment de la fundació, als anys vint, tindrien una representació comercial d’una empresa dedicada a la producció de xarxes de pesca. Venien tot tipus d’efectes per pesca i navals (xarxes, hams, fil de cuca, elements de suro ...) , i en temporada podien vendre qualsevol producte (joguines per reis...).
El nom de l’establiment, lligat a la persona titular de la família, anirà canviant amb el temps, fins arribar al donant de la peça, Joan Ararà Fàbregas, pare de Pere Ararà, actual propietari de la botiga de la rambla Vidal i que ha estat la principal font informació. L’any 1987 l’establiment es va traslladar al Carrer Salvador Vidal (per construir la botiga actual a la Rambla), on va seguir la seva activitat fins l’any 2007/2008.

Suport a la documentació: Jordi Colomeda, tècnic del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols

compromis qualiat turistica     producte emporda    cat M P    convention bureau     TripAdvisor    logo canal super3    super3 vermell 

 

MUSEU DE LA PESCA. PORT DE PALAMÓS

Moll Pesquer, s/n. 17230 Palamós
972 600 424 | infomuseu@palamos.cat
G-17752635

ajuntament logo    logo palamos turisme        

  

logodepartamentcultura