Química. Com que no queden gambes...?
En aquesta seqüència didàctica de l'assignatura de Ciències Naturals d'ESO es treballen alguns tòpics relacionats amb la biologia i la química presentats a través d'un problema mediambiental amb repercussions en l'àmbit social i econòmic. Es parteix d'un problema: un dels productes més apreciats de Palamós (la gamba rosada) ha disminuït la seva població considerablement, la qual cosa té implicacions diverses; per exemple, la possible responsabilitat de la Confraria de pescadors de Palamós.
L'objectiu és que els estudiants aprenguin com es pot realitzar una petita investigació.
La seqüència didàctica s'organitza en fases:
Comença amb una carta de sol·licitud d'ajuda per part de la Confraria a un equip d'experts. La carta genera un primer debat a l'aula per determinar com ajudar a la Confraria, com enfocar la investigació i on cercar les fonts d'informació que es necessitaran. El debat i les activitats inicials serveixen per donar a conèixer l'espècie (Aristeus antennatus) i el seu entorn i abordar el problema des de tres fronts:
a. Econòmic: Com es pesca, quina quantitat, valor comercial.
b. Químic: com és el medi? Les condicions que ha de tenir, els trets de l'aigua salada...
c. Biològic: com és la cadena tròfica i el cicle de vida de la gamba. Necessitats i trets principals de l'espècie.
Prossegueix amb una visita a la zona, recollida informació en el Museu de la Pesca de Palamós sobre l'espècie (cens, àrea de distribució, relacions tròfiques i la forma, quantitat i zona de pesca), a més de mostres de sorra i aigua de mar.
Treball de laboratori on es treballen algunes tècniques bàsiques de laboratori de química (tècniques de separació i de caracterització), que permetrà obtenir resultats qualitatius.
La informació reunida ens permetrà continuar amb el debat, des dels tres àmbits.
Per aprofundir es pot platejar la possibilitat i la viabilitat del cultiu de la gamba en captivitat, ja sigui fora del mar, per a després repoblar la zona, o dintre del mar.
La unitat finalitza amb l'elaboració d'un dossier i la preparació d’exposició en el qual es presenta a la Confraria dels motius de la disminució de la gamba. Així com una proposta per recrear les condicions més apropiades per a conrear la gamba, en cas que es prengui aquesta opció com viable.
La dinàmica de treball per aquesta unitat és mitjançant treball cooperatiu en equips integrats per 3 o 4 alumnes i també els anomenats “grups d’experts”.
Autors: Marcel·la Sáez i Cristian Merino