fbpx

Josep Pascual s'alia amb el Museu de la Pesca per mesurar la temperatura del marDesprés de molts anys de fer mesures de temperatura i salinitat de l'aigua del mar a l'Estartit, l’observador del temps Josep Pascual va creure interessant fer algunes observacions en punts propers i comparar les possibles diferències observades. Així, el 2019 va començar l'experiència amb el Parc Natural del Cap de Creus, on els darrers dos estius tècnics del parc l’han acompanyat amb la seva embarcació de vigilància en un parell de punts estratègics.

Segons el mateix Josep Pascual, aquesta experiència d’èxit el va encoratjar a contactar amb el Museu de la Pesca, amb el qual des del setembre de 2020 ve fent observacions mensuals a tres milles del port, des de la superfície fins als 100 metres de fondària, els resultats de les quals es comparen amb l'Estartit i el Cap de Creus.

Les primeres estimacions fan deduir que la temperatura de l’aigua del mar és un xic més alta a Palamós que a l'Estartit, entre 0,1 i 0,3 °C per sota els 40 m. de fondària, i encara més en superfície. Pel que fa a la salinitat, és molt igual a partir d'uns 20 metres de fondària i més baixa a la zona de l'Estartit per influència del Ter, El Fluvià i la Muga.

Aquests mesuraments, sumats a la gran quantitat de dades que Josep Pascual ha anat recopilant al llarg de més de tres dècades d’observacions sistemàtiques, són de vital importància per conèixer com està afectant l’escalfament global a la temperatura de l’aigua de la Mediterrània – segons tots els indicis s’escalfa molt més ràpidament que a la resta del planeta. Quines afectacions tindrà sobre la fauna marina o sobre els ecosistemes litorals? Canviarà el clima si s’escalfa la Mediterrània? Som a temps de revertir la situació?

L’Horitzó Estratègic 2029 aposta precisament per posar l’atenció en el mar com protagonista de l’acció del Museu de la Pesca pels anys vinents, tot treballant en els grans reptes ambientals, econòmics i socials dels oceans del món. En aquest sentit, la col·laboració institucional amb Josep Pascual – que esperem reforçar en el futur - serveix per reforçar aquesta voluntat d’eixamplar la mirada sobre el medi marítim, acostar el mar a la ciutadania per generar consciència social i ser partícips a l'hora d’afrontar els futurs desafiaments de la mar.

 

MUSEU DE LA PESCA. PORT DE PALAMÓS

Moll Pesquer, s/n. 17230 Palamós
972 600 424 | infomuseu@palamos.cat
G-17752635

compromis qualiat turistica     producte emporda     Costa Brava Convention Bureau    convention bureau     TripAdvisor    logo canal super3    super3 vermell