fbpx

activitat pesqueraLa pesca pot considerar-se com una activitat de caça i de recol·lecció que té certes similituds amb l'agricultura. A diferència de les dues primeres, la pesca ha esdevingut una activitat econòmica important que avui dia pot tenir un caràcter industrial. Per això cal fer una primera distinció entre pesca industrial i pesca artesanal o de petita escala.

A Catalunya trobem pesqueres dels dos tipus. En tots dos casos, es tracta d'una activitat quotidiana, ja que s'ha de sortir a pescar dia rera dia; logística, pel fet que es desenvolupa a partir d'un punt del litoral d'on es surt i on s'ha de tornar; aleatòria, perquè mai es pot saber què es pescarà; depredadora, en fonamentar-se en la destrucció de la presa. A més a més és una activitat molt determinada per les condicions meteorològiques, que s'organitza en funció de la rapidesa en què es fa malbé el peix pescat i de forta dependència respecte al mercat.

La pesca també és una activitat fonamentalment masculina, ja que tradicionalment, i per arreu, els pescadors solen ser homes. Es realitza sobre un medi que no és apropiable privadament, ni el mar ni els peixos ho són. Pescar demana esforç i coneixement del medi; és un treball arriscat i perillós, en què la dependència del pescador davant els elements naturals assoleix una dimensió especial i a voltes fins i tot mística. Per tot això, per a molts, la pesca és quelcom més que una activitat: és una forma de vida, una forma de veure el món, una forma de conèixer i relacionar-se amb la natura a més d'una forma de guanyar-se la vida. La pesca a petita escala, com la que es desenvolupa a una gran part de Catalunya, és una activitat que cal preservar i protegir.

compromis qualiat turistica     producte emporda    cat M P    convention bureau     TripAdvisor    logo canal super3    super3 vermell 

 

MUSEU DE LA PESCA. PORT DE PALAMÓS

Moll Pesquer, s/n. 17230 Palamós
972 600 424 | infomuseu@palamos.cat
G-17752635

ajuntament logo    logo palamos turisme